Skip to main content
IJ-kurs: Når du må rykke – krisekurs for norske forhold
Trond Idås (t.v) Stig Kolstad (t.h)

IJ-kurs: Når du må rykke – krisekurs for norske forhold

 • Dato og tid:
  22.mai 2023 kl. 09:00-16:00
 • Hvor:
  Pressens hus
 • Pris:
  3200,-
 • Åpent for:
  Påmeldte
 • Arrangør:
  IJ

Ulykker, knivdrap, leirras og skyting. De siste årene har nyhetsbildet vært preget av kriser som har rammet lokalsamfunn brått og uventet. Hva gjør du når de alvorlige hendelsene skjer i ditt nærområde og du skal rykke for å dekke saken?

Avisa Oslos egen rykkepioner Stig Kolstad lærer fra seg de viktigste rutinene ved hendelser etter mange år som både politiførstebetjent og rykkejournalist i VG og AO. Du får også etikk-trening fra Sindre Granly Medalen i Presseforbundet og lære viktigheten av å forstå egne reaksjoner, debriefing og kollegastøtte fra NJs Trond Idås.

Kurset er for deg som skal dekke ulykker, krim og kriser i Norge. Det kan være lokale eller nasjonale hendelser som uten forvarsel ryster samfunnet. Da lønner det seg å være godt forberedt, mentalt klar og vite hva man skal gjøre på åstedet, overfor mennesker i krise, presseetisk rundt publisering og etterpå.

Du lærer:

 • Forberedelser: Mentalt, fysisk og utstyret som bør være på plass
 • Fremme på åstedet: Hva gjør du – hvem prater du med – og hva gjør du ikke?
 • Egen sikkerhet i skarpe situasjoner.
 • Kommunikasjon og rutiner i redaksjonen – hva fungerer?
 • Hva sier Vær Varsom-plakaten: Etiske dilemmaer i møte med folk i krise
 • Hva gjør du etter oppdraget: Reaksjoner – defusing – kollegastøtte

Slik arbeider vi:

Kunnskapsdeling fra og med erfarne journalister og fagfolk samt dilemmatrening og refleksjonsoppgaver. Etter dette intensive kurset kurset skal du være godt rustet til å møte krevende hendelser i felt eller på desken.

Passer for:

Journalister som vil være forberedt på å rykke når det skjer noe.
Sommervikarer er også velkomne.

Kursavgift:

kr. 3 200,-

Praktisk info:

Kurset holdes i Oslo på Pressens hus den 22. mai og i Bergen 23. mai.
*Husk å melde deg på riktig kurs i rullgardinen øverst i påmeldingsskjema på høyre side.

Kursledere:

Stig Kolstad, Avisa Oslo
Tidligere politiførstebetjent, nå en av landets fremste «rykkere» som journalist for Avisa Oslo. Ofte før nødetatene på åsteder og med nesten 20 års erfaring som politi og journalist.

Sindre Granly Medalen, Presseforbundet
Jobber daglig med etikk og juss i Presseforbundet, med solid og fersk kunnskap om journalistiske dilemmaer i møte med kriser, katastrofer og personlige tragedier. Tidligere journalist og reportasjeleder i Dagbladet.

Trond Idås, NJ
Har jobbet i en årrekke med sikkerhet for mediefolk og er nesten i mål med en PhD der temaet er kollegers betydning for  posttraumatisk stress og posttraumatisk vekst blant journalister som har vært på krevende oppdrag. Tidligere journalist og vaktsjef i Aftenposten.