Skip to main content
Psykologens rolle i rett og urett: Hva kan skje hvis vi ytrer oss – og hva skjer hvis vi lar være?
Fra venstre: Fanny Duckert, Atle Austad, Ragnhild Elisabeth Pettersen og Bjørn Olav Jahr.

Psykologens rolle i rett og urett: Hva kan skje hvis vi ytrer oss – og hva skjer hvis vi lar være?

  • Dato og tid:
    15. desember 2022 kl. 16:00
  • Hvor:
    Pressens hus, Ytring
  • Pris:
    0
  • Åpent for:
    Alle
  • Arrangør:
    Tidsskrift for Norsk psykologforening

Vi ser på psykologens rolle i rett og urett. Hva kan skje hvis vi ytrer oss – og hva hvis vi lar være? Velkommen til åpent seminar på Pressens hus.

Hva har oppfordringer til måteholdent alkoholforbruk, barnevernskritikk og avdekking av mulige justismord til felles? Panelsamtalen modereres av Bjørn Olav Jahr, og dere møter psykologene Atle Austad, Fanny Duckert og Ragnhild Elisabeth Pettersen.

Psykolog Fanny Duckert fikk hatbrev og drapstrusler etter at hun på 70-tallet sjokkerte en rekke fagmiljø ved å gå imot den rådende anbefalingen om totalavhold i avhengighetsbehandling og heller anbefale et moderat alkoholforbruk.

Psykolog Ragnhild Elisabeth Pettersen har mottatt klagesaker fra offentlige aktører og mistet oppdrag som barnefaglig sakkyndig på grunn av faglig uenighet og systemkritikk mot norsk barnevern.

Psykolog Atle Austad ble utsatt for en massiv storm av klager, medieoppslag og trusler da han i tråd med god fagetikk meldte ifra om et mulig justismord mot Baneheia-dømte Viggo Kristiansen.

Alle tre anser det som sitt samfunnsoppdrag å ta til orde mot urett, formidle kunnskap og ta del i det offentlige ordskiftet, selv om det koster.

I en av årets viktigste panelsamtaler vil journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr og psykologspesialist og redaktør Heidi Wittrup Djup gå nærmere inn på hva man risikerer som fagperson dersom man ytrer seg i strid med folkeopinionen og utfordrer rådende konsensus.

  • Hvilke konsekvenser kan det ha, både personlig og karrieremessig, å gå imot strømmen?
  • Hvilke viktige stemmer går vi glipp av i offentligheten når kostnaden ved å ytre seg blir så stor?
  • Hvem blir skadelidende om vi lar være å si ifra?

Vi tar debatten på Pressens hus 15. desember. Dørene åpner kl. 16, panelsamtalen begynner kl. 1630 og varer i ca 1,5 timer.

Arrangementet streames. Det er gratis og åpent for alle. Av plasshensyn krever vi påmelding etter først-til-mølla-prinsippet på tidsskrift@psykologtidsskriftet.no