Skip to main content
Todagers konferanse: Kunst & media, dag 1
Oslo World

Todagers konferanse: Kunst & media, dag 1

 • Dato og tid:
  31. oktober kl. 13-16
 • Hvor:
  Nobels fredssenter
 • Pris:
  Gratis
 • Åpent for:
  Alle
 • Arrangør:
  Tankesmia Kraft, Oslo World, Pressens hus

Oslo World er Tankesmia KRAFT og Pressens Hus legger forholdet mellom kulturlivet og media under lupen i en todagers konferanse på Nobels fredssenter og Pressens hus, 31. oktober og 1. november. 

Det norske kulturlivet har aldri vært sterkere, bredere og mer mangfoldig enn det er i vår tid. Samtidig forsvinner mange av flatene der vi diskuterer og formidler disse uttrykkene. Mange kjenner på et savn av en felles kulturoffentlighet, der ulike kunstsyn og felt bryner seg mot hverandre og hvor samtalen om kunsten er del av medieflater som fungerer som felles referanse for oss som samfunn. I den bredere samfunnsdebatten blir den ofte betraktet som en ettertanke, mer enn en premissleverandør. 

Hva kan gjøres for å motvirke denne tendensen? Går det an å endre retningen i de største mediene? Kan vi finne nye flater hvor en ny, felles kulturoffentlighet kan blomstre? Under årets Oslo World er Tankesmia KRAFT og Pressens Hus vertskap for et seminar om disse spørsmålene. Aktører fra kulturen, media og andre interesserte inviteres til åpne samtaler om hvordan vi snakker om kultur og media i vår tid – og hvordan vi kan spille hverandre bedre. 

Program, dag 1, Nobels fredssenter

13.00-13.20: Sidiki Camara live

13.25-13.40: Velkommen v/Alexandra Archetti Stølen og Solveig Slettahjell

13.45 – 13.55: Kunstopplevelsen: Øivind Varkøy, professor ved Norges Musikkhøgskole

Hvilke funksjoner og verdier kan kunstopplevelser ha i livene våre. Hva mener vi når vi snakket om «kunst som ytring»? Hvordan forholder samtalen om «kunst som ytring» seg til diskusjoner om hvem som får ytre seg hvor? Om vi sier at kunsten er det stedet hvor det som ikke kan sies, kan tre fram, hva betyr så det? 

14.00 – 14.40: Panel: “Drømmen om en kulturredaksjon” 

Var alt virkelig bedre før? Hvordan ville dagens kulturjournalister dekket feltet, om lesertall og økonomi ikke hadde vært noe problem? Hva kan kulturjournalistikken gjøre for å skape konteksten som kreves for å virkelig lytte og ta inn kunst og kunstkritikk i dagens medielandskap? I denne samtalen har vi samlet folk som brenner for kulturjournalistikk i dag, for å komme nærmere de gode grunnene til å jobbe med kritikk og formidling i vår tid.

Moderator: Audun Vinger

Panel: Sigrid Hvidsten (Dagbladet), Ingebjørg Sofie Larsen (pHd-kandidat ved Norges Musikkhøgskole), George Ofori (NRK, Ballade) og Aslaug Olette (Klassekampen, Kontekst).

15.00-16.00: NRK P2s ARENA LIVE m/ Matata! 

Hvem og hva styrer hvilken musikk som løftes frem og opp – enten det er på globale strømmetjenester, på Tik Tok, eller i mediene? Og til syvende og sist: I dine egne ørepropper? Lyttervanene våre styres i større og større grad av de store strømmetjenestene og sosiale medier som Tik Tok og Youtube. Hvilke artister går vi glipp av? Og hvorfor? Hvorfor gjør et band det bra i Kenya, men ikke i Oslo, der de bor? 

Og hva må man gjøre som artist for å skille seg ut i mengden? Må man ha en tårevåt historie for å promotere en ny singel?

I denne direktesendte timen møter vi både artister, musikkjournalister og bransjen for å finne ut av hvordan det har blitt sånn, og om noe bør gjøres.

Paneldeltakere: TBA! 

Arena ligger alltid tilgjengelig i appen NRK Radio og sendes direkte på P2 mandag-torsdag kl15-16. https://radio.nrk.no/serie/arena»