Skip to main content
Pressens hus er klart
Mads Yngve Storvik, sjefredaktør i NTB (t.v), Per Brikt Olsen, adm. direktør i Fagpressen og Kenneth Harstad, prosjektsjef i Aspelin Ramm under overtakelse av Pressens Hus fredag
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Pressens hus er klart

Fredag 30. april overtok 11 presseorganisasjoner nøkkelkortene til Skippergata 24 og flyttet sammen i Pressens hus.

– Vi gleder oss stort til å samle medieorganisasjonene og dele kontorlokaler. Og ikke minst har vi et felles mål om å gjøre huset til en destinasjon og et samlingssted for kunnskap og debatt om medier og journalistikk, sier Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen, som har ledet prosessen frem til realisering.

Det har ikke vært noen liten jobb. Prosjektet har pågått i over 4 år, bygårdene i Skippergata ble valgt ved inngangen til 2019, mens selve ideen om en samlokalisering av medieorganisasjonene er over hundre år gammel.

De som i dag trolig er aller mest fornøyd med å ha nøkkelkortet rundt halsen er de fem i arbeidsgruppa på Pressens hus: Torill Roås, MBL, Vegard Isdahl, NTB, Elin Floberghagen, Norsk Presseforbund, Kristin Viker Aanesen og Per Brikt Olsen, Fagpressen.

Fra venstre: Vegard Isdahl (NTB), Per Brikt Olsen (Fagpressen), Elin Floberghagen (Norsk Presseforbund), Torill Roås (MBL) og Kristin Viker Aanesen (NTB). Foto: Siri Skaalmo/ IJ

– Endelig kan vi flytte inn. Det er ikke en overdrivelse at denne arbeidsgruppa til tider har stått på døgnet rundt for å realisere drømmen om Pressens hus. Uten arbeidsgruppas innsats og stødige prosjektstyring, hadde vi ikke stått her i dag, sier en fornøyd Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, husets største medieorganisasjon.

Nå starter jobben med å flytte inn i huset. Møbler, teknikk og flyttelass skal inn og det er enda noen uker til huset står klart til bruk for ansatte i organisasjonene. De første arrangementene er planlagt i juni.

Særegen 1800-talls Osloarkitektur krysser livestreams og klimasertifisering
To verneverdige bygg fra 1800-tallet er slått sammen og bygningenes opprinnelige karakter er bevart. Gammel teglstruktur, bjelker og søyler er beholdt og det som før var en bakgård er blitt til et nytt, lyst atrium. Samtidig er dette et topp moderne kontorbygg med fasiliteter, tekniske detaljer og klimaavtrykk tilpasset 2021.

Litt som pressen selv, hvor viktige prinsipper som presse- og ytringsfrihet beskyttes og bevares, mens teknologi og ny kompetanse moderniserer journalistikken.

Arkitektkontorene Atelier Oslo og Kima arkitektur har hatt ansvaret for prosjekteringen av Pressens hus, mens iArk har stått for interiøret. Det er de samme kontorene som også har stått bak Sentralen, som ligger noen hundre meter unna. Begge firmaene har spesialisert seg på transformasjon av gamle bygg og hvordan man kan tilrettelegge for ny og spennende bruk i gamle hus.

– Pressens hus har som visjon å styrke journalistikkens stilling i samfunnet. Det skal vi blant annet gjøre ved å være et sted folk kan komme for å forstå mer om mediene og et hus der vi åpent kan diskutere medier og journalistikk, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Om Pressens hus
Bygårdene nær Oslo S blir moderne kontorlokaler for rundt 220 ansatte og skal ha egne arrangementer, samt utleie av lokaler for små og store arrangementer.

Huset har fasiliteter som scener, podkast-studio, møterom, kurslokaler, arrangementslokaler, streamingmuligheter, tapas-restaurant, kaffebar og også noen kontorplasser for drop-in-jobbing.

Fakta:
Adresse:
Skippergata 24, Oslo
Eier og utvikler:
Aspelin Ramm Eiendom AS
Arkitekt: Atelier Oslo og KIMA Arkitektur, IARK interiørarkitekter
Areal bygg:  4 670 kvm BTA
Miljøprofil: BREEAM-NOR Very Good
Organisasjonene som står bak Pressens hus: NTB, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Faktisk.no, SKUP, Landslaget for lokalaviser (LLA), Fagpressen, Norsk Lokalradioforbund, Norsk Journalistlag og Institutt for journalistikk (IJ).
Daglig leder: Guro Istad ved Institutt for Journalistikk
Nettside: www.pressenshus.no