Skip to main content
Lær å skrive rampete

Lær å skrive rampete

 • Dato og tid:
  18. – 19. januar 2024
 • Hvor:
  Pressens hus, Skippergata 24, Oslo
 • Pris:
  Medlem av norsk presseorganisasjon: Kr 6 900. Andre deltakere: Kr 9 400
 • Åpent for:
  Alle
 • Arrangør:
  Institutt for journalistikk

 Hvorfor ta dette kurset? 

Et humørfylt skrivekurs om virkemidlene som gir tekst og bilder fart, tempo og temperatur. Å skrive rampete er en rask og effektiv metode for å kunne formulere småfrekke spørsmål som gir de interessante, uvante svarene, og som tilfører alle type tekster gnist og driv for å skape gode leseropplevelser. På dette skrivekurset skal vi ta grep om språket: folk skal få lyst til å lese igjen!

Vi skal utforske hva som bor i et emne, i alt fra intervjuer og artikler til pressemeldinger og internkommunikasjon. Trene på å skrive morsomt, poengtert og overraskende. Og når metoden sitter, vil du aldri mer se tilbake på grått, flatt og klisjefylt språk. Ved å omfavne virkemidlene og muligheten til å uttrykke deg fritt og freidig, gir du plass for rikt språk, humor og nyanser – i en medievirkelighet hvor leserne tåler litt.

Lær overraskende spørsmålsvinkling for å få intervjuobjektet til å uttale tanker de hittil ikke har produsert. Finn og få kontakt med kilder gjennom sosiale medier på få minutter. Se hvordan det å snakke med flere kilder belyser emnet fra flere sider og skaper kontraster. Og hvordan fikse foto når mulighetene for gode bilder er minimale?

Sammen med Karl Eirik Haug skal du i løpet av dette kurset avdekke at en rampete skrivemetode gir massive muligheter for grundige, gromme og underholdende tekster.

Dette lærer du:

 • Å skape kompakte og spissede saker med potensiale for bredt engasjement og lang levetid.
 • Å utforske solide og skarpe vinklinger du er alene om.
 • Få grep om skarpladd språk med snert, dybde og humor – spleiset med visuelle løsninger som passer i et trykt magasin såvel som på Tik tok.
 • Å strukturere tekstarbeid for å lage egenartede saker av høyere kvalitet, mer effektivt.

Praktisk informasjon

Vi plukker fra hverandre kremeksempler på artikler med smårampete vinklinger og grunntoner. Workshop med konseptuell tilnærming til alt fra emne- og kildevalg til språk, bildemotiv, stil og presentasjon. Oppgavediskusjoner, praktiske research-, kildebruk- og skriveøvelser med tilbakemeldinger.

Skrivekurs for deg som vil spisse evnen til vinkling, språk, stil og visuelle virkemidler uavhengig av oppdrag og publiseringsform.

Laptop, smarttelefon og en tekst du er småfornøyd med og en annens tekst du er ørlite misunnelig på. Dette sendes inn til kursleder i forkant.

Kursleder: Karl Eirik Haug, kursleder og journalist
Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >>