Skip to main content
Bak kulissene på COP28

Bak kulissene på COP28

 • Dato og tid:
  12. oktober 2023
 • Hvor:
  Pressens hus, Skippergata 24, Oslo
 • Pris:
  Medlem av norsk presseorganisasjon: Kr 490 Andre deltakere: Kr 690
 • Åpent for:
  Alle
 • Arrangør:
  Institutt for journalistikk

Ulevelig varme, brann, flom og rasert infrastruktur. Det var sommeren 2023. Når det samlede klimadiplomatiet møtes på årets toppmøte i Dubai vil de måtte svare for seg: Hva gjør vi nå?

Dekker du klimaendringene? Vil du forstå hva som skjer bak kulissene på FNs klimamøte COP-28 i Dubai? IJs klimaseminar for nordiske journalister hjelper deg å tolke de store diskusjonene, konfliktene og resultatene fra forhandlingene. Du møter eksperter, toppolitikere og noen av de dyktigste reporterne på feltet. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide gir et innblikk i Norges prioriterte saker på toppmøtet. Agnes Walton, Institutt for Journalistikk, vil snakke om hvordan man gir klimatoppmøtet relevans «hjemme» med lokal vri.

PROGRAM

08.30 – 09.00: Oppmøte

09.00 – 09.30: Velkomst og innledning. Moderator Agnes Walton, miljøviter, journalist og fagmedarbeider hos Institutt for journalistikk

09.30 – 10.30: Felles nordisk ministermøte med Espen Barth Eide, Klima- og miljøminister (Norge), Dan Jørgensen, Minister for globalt klimasamarbeid (Danmark) og Mattias Frumerie, Klimaambassadør og sjefsforhandler (Sverige). Moderator Svein Tore Bergestuen
Hva er de nasjonale posisjonene og bidragene til COP28-forhandlingene?
Hvilke forskjeller og samarbeidslinjer finnes det mellom de nordiske landene?
Hvordan vil de forholde seg til toppmøtets viktigste temaer?

10.30 – 10.45: Kaffe og kort oppsummering. Hva kan vi ta med oss fra ministermøtet?

10.45 – 12.00: Fra møterommet til virkeligheten
Hvordan dekker norske medier klima og COP-møtene og hva kan gjøres bedre? Ved Morten Langfeldt Dahlback, leder for utvikling og teknologi i Faktisk.no
Klimaløsninger på COP-dagsorden, hvordan ser de ut i praksis? Og hvordan vil klimateknologien forandre Norge? Ved Nils Røkke direktør for bærekraft i SINTEF

12.00 – 13.00: Lunsj

13.00 – 14.00: EUs klimastrategi på COP28. Ved Kurt Vandenberghe, generaldirektør for climate action (DG CLIMA), Europakommisjonen ,og toppforhandler ved COP28.

14.00 – 14.45: Slik dekker jeg COP v/ Fiona Harvey, Environment Correspondent i The Guardian.

14.45 – 15.00: Oppsummering

Dette lærer du:

 • Kurset retter seg mot journalister som skal dekke COP-28 og / eller klimafeltet, inkludert journalister fra lokale medier og nisjemedier.
 • Hvilke sakskomplekser er politikere og journalister fra Sverige, Norge og Danmark opptatt av nå?
 • Hvordan kommer man forbi kompliserte beregninger og teknisk språk for å dekke sakskompleksene på en god måte?

Praktisk informasjon

Dato: 12. oktober kl 09:00-15:00
Seminaret er på Pressens hus i Oslo, og kan også kan følges digitalt. Deler av dagen blir det felles streamede sesjoner mellom Sverige, Danmark og Norge.Det blir kaffe, lunch og snacks gjennom dagen.Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >>

Foredragsholdere:

Agnes Bridge Walton

Journalist og miljøviter, Institutt for Journalistikk
Bio:
Agnes Bridge Walton, ved Institutt for Journalistikk, er journalist og miljøviter og har vunnet flere priser for sine videoserier i New York Times og VICE.

Espen Barth Eide

Klima- og miljødepartementet, Klima- og miljøminister
Bio:
Espen Barth Eide ble utnevnt til Norges klima- og miljøminister 14.10.2021.Han ble innvalgt på Stortinget  som representant for Arbeiderpartiet fra Oslo i 2017, og gjenvalgt for den kommende perioden 2021-2025.

Fiona Harvey

Miljøjournalist i The Guardian
Bio:
Fiona Harvey har dekt miljø- og klimasaker siden 2004, først for Financial Times og senere for the Guardian. Hun har deltatt på samtlige klimatoppmøter siden 2004 og vant gullmedaljen fra Society of Environmental Journalists for sin omfattende og gravende dekning av COP26 i Skottland.

Nils Røkke

Direktør for bærekraft i SINTEF
Bio:
Nils Røkke er direktør for bærekraft i SINTEF, som forsker på klimateknologi, fornybar energi og lavutslippsløsninger. Han leder European Energy Research Alliance (EERA) som organiserer over 50 000 energiforskere og har deltatt på klimatoppmøter siden COP15 i København. Røkke har ledet forskningsprosjekt innen CCS og hydrogen.