Skip to main content
Globale teknologigiganter og kunstig intelligens

Globale teknologigiganter og kunstig intelligens

 • Dato og tid:
  12.mars kl. 09.00 2024
 • Hvor:
  Pressens hus, Skippergata 24, Oslo
 • Pris:
  Gratis
 • Åpent for:
  Alle
 • Arrangør:
  OsloMet og MBL

Globale teknologigiganter og kunstig intelligens – hva skjer med ytringsfriheten og journalistikkens betingelser?

Er vi for avhengige av globale teknologigiganter for å sikre informasjons- og ytringsfrihet i Norge?

Befolkningens mulighet til å ytre seg og tilegne seg informasjon, og nyhetsmedienes muligheter til å nå ut og engasjere publikum med journalistisk innhold, er i økende grad basert på digital infrastruktur som eies og driftes av globale teknologiaktører.

Utviklingen reiser mange spørsmål om hvordan kunstig intelligens, datafisering og plattformisering av den offentlige sfæren påvirker fordelingen av kommunikativ makt i samfunnet.

Vi setter søkelys på disse spørsmålene:

 • Hvilke aktører dominerer?
 • Hvordan opererer de – og med hvilke konsekvenser for den åpne, opplyste offentlige samtalen og for journalistikkens strukturelle rammevilkår?
 • Hvilke regulatoriske utfordringer og muligheter stilles norske myndigheter overfor i møte med dette teknologiske skiftet?

Vi samler medieforskere, mediebransje, plattformselskaper og myndigheter for å dele kunnskap og erfaringer rundt temaet ytringsfrihet og journalistikkens betingelser i lys av digital infrastruktur, plattformmakt og KI.

Du vil få presentert fersk forskning fra DJRG ved OsloMet og DataStructures-prosjektet ved Universitetet i Stavanger, og høre innlegg fra fra ledende forskere fra AI, Media and Democracy Lab ved Universitetet i Amsterdam, samt toppledere fra VG, NRK, TV2, Medietilsynet, MBL, og plattformselskapene Meta og TikTok.

Konferansen er et samarbeid mellom forskergruppen DJRG ved OsloMet og det pågående DataStructures-prosjektet ved Universitetet i Stavanger. Den gjennomføres med støtte fra Fritt Ord.

Det er gratis å delta på konferansen, men du må melde deg på gjennom påmeldingsskjema som du finner øverst på siden. Det er begrenset med plasser, så vær rask!

Konferansen foregår på engelsk.