Nobel-uke i pressefrihetens tegn
LUNSJGJESTER: Fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa er lunsjgjester på Pressens hus dagen etter prisutdelingen. FOTO: NTB/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/REUTERS/Eloisa Lopez/File
Det blir historier fra journaliser under press, live-podkast og flere noble besøk på Pressens hus denne uken.
Av Ingrid Bjørndal Farestvedt
Redigert tirsdag 7. desember kl 20:06: OBS! Statsminister Jonas Gahr Støre avlyser åpningen av Pressens hus onsdag 8. desember. Resten av programmet går som planlagt, med alle smittevernhensyn ivaretatt.
Årets fredspris gikk til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Det er et tydelig signal om hvor viktig journalistikk og pressefrihet er, og en anerkjennelse av kostnadene ved å utøve samfunnsoppdraget under uhyre sterkt press.
Dette skal selvsagt markeres på Pressens hus, som inviterer til Nobel-uke fra 6.-10. desember. I tillegg er huset internasjonalt pressesenter for akkrediterte journalister hele uken.
Fullt program for Nobel-uken finner du her.
Tar tempen på pressefriheten
Guro Istad er daglig leder i Pressens hus, og er glad for å åpne dørene med et fullpakket program:
– Hva er spesielt viktig å få med seg?
– Alt, mener selvsagt vi! I arbeidet med å sette sammen programmet, stilte vi oss selv noen spørsmål: Norge er blant de beste landene i verden på pressefrihet. Hvordan forplikter det oss til å jobbe globalt for verdiene vi selv setter så høyt? Tar vi vårt eget demokrati og pressefriheten i vårt lille hjørne av verden for gitt?
– Tillit er en forutsetning for troverdighet. Hvor åpne er vi i pressen selv?
Istad forteller at Pressens hus ønsker å ta for seg disse spørsmålene gjennom de ulike programpostene i Nobel-uken.
– Vi håper programmet kan treffe mange!
– Også pressen må være åpen og lydhør for kritikk
Tirsdag får Pressens hus storinnrykk av skoleklasser. Elever fra Elvebakken videregående skole er til stede, mens arrangementet strømmes til skoleklasser over hele landet. I panelet møtes Si;D, VG Z, Amnesty og Morten Hegseth.
– De skal få med seg en solid dose pressefrihet, ytringsfrihet og demokrati, sier Istad.
Onsdagsprogrammet sparkes i gang klokken 14.00 med Journalism Masterclas i regi av Institutt for Journalistikk, Skup og Faktisk. Her kan man møte noen av verdens modigste journalister. Masterclassen er åpen for alle, og vil også streames.
Sener på ettermiddagen skal pressen, med god hjelp av et kunnskapsrikt kritikerpanel, ta et kritisk blikk på seg selv:
– Vi inviterer kritikere til å gi oss refs, fordi også pressen må være åpen og lydhør for kritikk, forteller Istad.
Årets fredspris løfter fram den viktige rollen mediene har i et levende demokrati. Hvordan forvalter norske journalister og redaktører denne oppgaven? Jakter vi i flokk, er vi mest opptatt av klikk? Og hvordan forholder vi oss til de journalistiske blindsonene?
Dette er blant spørsmålene som står på agendaen når et kompetent mediepanel skal svare for seg under vignetten Medierefs! Klikk, flokk og blindsoner onsdag klokken 18.00.
Live-podkast og grenseløs journalistikk
I onsdagens siste programpost tar Kristoffer Rønneberg oss med tilbake til Serena hotel, når Aftenposten-podkasten «Jeg var der» går live fra Pressens hus.
14. januar 2008 angrep Taliban hotellet i Kabul. Den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept på jobb for Dagbladet den dagen.
VGs fotograf Harald Henden og Aftenposten-journalist Tor Arne Andreassen var også til stede da de tungt bevæpnede terroristene stormet hotellet. Henden og Andreassen møter Rønneberg på scenen for å snakke om hva som skjedde den kvelden i Afghanistan.
Også på torsdag går programmet mer globalt til verks, med historier fra journalister som må forholde seg til en ganske annerledes mediehverdag.
Kristoffer Rønneberg har livepod, Eva Sannum gir medierefs og Amund Trellevik tar for seg Norges internasjonale rolle i journalistikken Foto: Aftenposten/Kristoffer Hunstad/Ole Åsheim/Nordlys
– Til frokost på torsdag gir Amund Trellevik i Barents Press et innblikk i hvordan det er å være journalist på grensen til Russland, forteller Istad.
Senere på dagen møter også Trellevik Nadia Azhgikhina og Barbara Trionfi i samtale om hvordan man kan sikre pressefrihet globalt.
Inviterer fredsprisvinnerne «hjem»
Fredag er selve dagen for fredsprisutdelingen – som selvsagt strømmes på huset fra klokken 13.00.
Lørdag formiddag kommer fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov til lunsj på Pressens hus. Det er lukket program med inviterte gjester.
– Hvordan er det å skulle ta i mot fredsprisvinnerne?
– Vi er selvsagt veldig glade for at vi får ta imot Ressa og Muratov. Pressens hus er til for å jobbe for mer ytringsfrihet, pressefrihet og åpenhet. Da er det klart at det er stort å få ønske disse to, som jobber utrettelig for disse verdiene hver dag, velkommen til oss, sier Istad.
– Vi håper de vil føle at de kommer «hjem» denne lørdagen, og gi dem et lite frikvarter fra et tett program i forbindelse med fredsprisutdelingen.
Fullt program for Nobel-uken finner du her.