Skip to main content
London 2023: Skatteparadis, skjult eierskap og skatteflukt

London 2023: Skatteparadis, skjult eierskap og skatteflukt

 • Dato og tid:
  16.-19. oktober
 • Hvor:
  Pressens hus, Skippergata 24, Oslo
 • Pris:
  Egenandel på kr 6000
 • Åpent for:
  Alle
 • Arrangør:
  Institutt for journalistikk

Hvorfor ta dette kurset?

Storstilt korrupsjon, miljøkriminalitet, hvitvasking, terrorfinansiering, organisert kriminalitet, skatteunndragelser og sanksjonsomgåelse. Disse kriminelle aktivitetene utføres i hovedsak med bruk av selskaper – og sporing av selskapseierskap stopper ofte i et anonymt skallselskap i et skatteparadis.

Hvordan kan journalister følge sporene av hvem som er reelle eiere? Hvilke muligheter har vi til å nøste opp i avanserte selskapsstrukturer, og skjulte eierskap – eller se tegnene på økonomisk svindel i selskapsdokumenter eller regnskap?

Det er ofte krevende å finne informasjon om eierskap og finansiering. Datalekkasjer og flere åpne registre gjør det likevel mulig å pusle sammen selskapsstrukturer og finansstrømmer, slik at du kan få oversikten du behøver for å lage gode, faktabaserte saker.

Gjennom et dagsseminar i Oslo, og en studietur over tre dager til finanssenteret City i London, vil du som deltaker få dypere forståelse av finansielle mekanismer, og besøke institusjoner, mediebedrifter og fagfolk som jobber med dette til daglig.

Dette lærer du:

 • Finne og tolke eierskapsinformasjon og selskapsstrukturer.
 • Utnytte metoder for å koble sammen eierskap over landegrenser.
 • Få tips til hvordan studere selskapsdokumenter, kontrakter og regnskap på leting etter “røde flagg”.
 • Bruke forskjellige verktøy, nettsteder og registerløsninger for å sammenstille og analysere data om selskapseierskap.
 • Få innføring i sentrale studier om skatteparadiser, lær å bruke «Financial Secrecy Index» og «Corporate Tax Haven Index» for å gjøre analyser av skatteparadiser.
 • Den spesielle finansielle situasjonen, og historien til City of London.
 • Oppdatert forskning på omfanget av eliters og selskapers bruk av skatteparadis, oversikt over eksisterende og kommende åpne registre i ulike land.

Kursdatoer: 
Mandag 16. oktober: Åpent halvdagsseminar før lunsj, og lukket workshop kun for deltakerne på kurset etter lunsj, i Oslo. Avreise til London på kvelden.
Tirsdag 17. – torsdag 19. oktober: Relevante møter og besøk i London.

Uttak skjer etter søknadsfrist 1. september, og du vil få beskjed på epost om du har fått plass på kurset.

Alle kostnader til kurset, med unntak av en egenandel á kr. 6.000, er dekket gjennom støtte fra Finansmarkedsfondet.
Dette inkluderer: Kursavgift, transport og hotell. På turen vil du også få dekket alle måltider.
IJ koordinerer fly- og hotellbestillinger, og det er mulig med egenvalgt hjemreisetidspunkt fra London.

Kurset passer for:

Alle redaksjonelle medarbeidere som ønsker å bli flinkere til å dekke temaer som skatteflukt, skjulte eierskap, selskapsstrukturer med forbindelser til skatteparadis, hvitvasking og økonomisk korrupsjon.

Kursledere

Ståle de Lange Kofoed

Kursholder og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk
Bio:
Ståle har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han leder Skup og IJs årlige graveskole i Tønsberg, og holder blant annet kurs i researchmetoder og bruk av OSINT-teknikker for journalister.

Peter Ringstad

Kursholder
Bio:
Peter er tidligere politisk leder i Tax Justice Norge. Peter har skrevet flere bøker og rapporter om skatteparadis/kapitalflukt og har analysert flere av de siste tiårets datalekkasjer fra skatteparadis. Han har bidratt til den internasjonale Financial Secrecy Index og har vært hyppig brukt som foredragsholder, mediekommentator og rådgiver for journalister. Peter jobber fra august 2023 i Norad, i seksjon for styresett og åpenhet.
Har du spørsmål, ta kontakt på kurs@ij.no.