Skip to main content

Hets, ytringsfrihet og kvinner på agendaen 8. mars

Foto: Ingrid Bjørndal Farestvedt

– Vi har ikke råd til å miste de kvinnene vi har i journalistikken, sa VG-kommentator Shazia Majid.

Fra podiet i Pressens hus 8. mars fortalte Majid åpent og ærlig om hets og dødstrusler. Hun roste sin arbeidsgiver for å ha ryggen hennes i tøffe situasjoner:

– Jeg la ned pennen min i 2016 fordi jeg ikke orket mer. Det var ikke gitt at jeg skulle ta den opp igjen. At jeg gjorde det, kan jeg takke Gard Steiro og Hanne Skartveit for.

Hva kan vi gjøre for å stanse flommen av trakassering, trusler og vold mot kvinnelige ytrere? Og hvis de som utgjør halve befolkningen trekker seg ut av det offentlige ordskiftet, hva skjer da med demokratiet? 

Dette var blant spørsmålene som ble tatt opp den 8. mars på Pressens hus.  

Gro Holm (NRK) kom nettopp hjem fra Ukraina. På kvinnedagen intervjuet hun den ukrainske journalisten Maritsjka Padalko på direkten.

– Jeg vil takke for all støtten. Deres støtte og tanker gir oss energi til å fortsette, sa Padalko til applaus fra et fullsatt Pressens hus.

– Vi er avhengige av å ytre oss, og derfor er hetsen en trussel mot demokratiet. Dette er en kamp vi verken skal hvile i eller gi opp, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Disse var til stede for å diskutere hat mot kvinner som ytrer seg i Pressens hus på kvinnedagen 8. mars.

Det var også utenriksminister Anniken Huitfeldt, Eva Stabell (NJ), Pamela Moriniere (kommunikasjons- og likestillingsanvarlig i IFJ), Trond Idås (NJs sikkerhetsekspert) og Tone Grøttjord-Glenne (co-produsent av dokumentaren «Writing With Fire»).