Videokurs: De store øyeblikkene

 • Dato og tid:
  7. – 8. februar. + digital oppfølging
 • Hvor:
  Pressens hus, Skippergata 24, 0154 Oslo
 • Pris:
  Hvis du er medlem av eller kvalifisert til medlemskap i en norsk presseorganisasjon: Kr. 8 900, – For andre deltakere:  Kr. 10 900, – 
 • Åpent for:
 • Arrangør:
  Institutt for Journalistikk

Finn dine øyeblikk, moments, klimaks. Dette er stedet i en historie der du blir grepet, fascinert, livredd. Øyeblikkene når en person gjør noe, viser noe, sier noe som går rett i hjertet på deg så øyeblikket fanger deg. På denne workshopen vil du se mange eksempler på gripende øyeblikk, men kurset er enda mer praktisk rettet. Du lærer å lage din egen historie med klareøyeblikk på video – og du bruker selv teknikkene og finner øyeblikkene

 

“Dette var virkelig et supert kurs med masse læring. Sjelden opplever jeg å få så mye igjen for et tre-dagers kurs! Supre lærere med solid opplegg. Kurset fungerte bra digitalt. Vil ha mer!”  – Tidligere kursdeltaker

Du kjenner sannsynligvis prinsippene for god journalistikk og hvordan skape en god vinkel. Historien må etableres, karakterene stilles opp, fakta presenteres. Alt som er bra. Men det er sjelden den typen som huskes. For plutselig er det et øyeblikk der hovedpersonen sier noe uforglemmelig:

– Det er den store kjærligheten, og har vært det hver eneste dag. Ingen uro, bare kjærlighet.

(Jon, 101 år, om å feire sin 80-års bryllupsdag med Rita)

Eller:

– Jeg har hatt kreft fire ganger. Første gang jeg fikk det var jeg 1 år gammel. Så stoppet det litt, så fikk jeg det igjen. Så stoppet det litt. Og nå har jeg fått det igjen.
– Så du er mye på sykehuset? 
– Ja, men i morgen kommer jeg hjem. Og det er hyggelig. For det er bursdagen min også.

(Mads, 10 år gammel, om kreft)

Disse øyeblikkene kommer ikke av seg selv. Du må se etter dem, planlegge dem, og ikke minst være nøye med dem. Det krever en spesiell journalistisk teknikk som du vil lære i løpet av kurset. Det handler om å etablere konfidensialitet, riktig atmosfære, stille de riktige spørsmålene og ta de rette pausene – og belønningen er stor! For når du først har lært kunsten å finne de store øyeblikkene, er resten av ingrediensene nesten likegyldige. Folk vil alltid huske historien din.

På kurset vil du få mange eksempler på store øyeblikk i små historier. Men kurset er først og fremst praktisk, med materiale der du selv må klippe små historier med store øyeblikk. Du må ta opp og redigere historier selv med fokus på det store øyeblikket. Og du vil få en oppgave å ta med hjem som du må gjøre til en uforglemmelig historie.

Hvem vet, kanskje du endrer måten du driver journalistikk og historiefortelling for alltid, etter at du har lært å finne de store øyeblikkene?

SLIK ARBEIDER VI:

Kurset er inndelt i to deler. Første del er fra mandag 7. februar til tirsdag 8. februar. Der vil du få praktiske oppgaver du skal løse før del to, som er oppfølgingsdag digitalt onsdag 9. mars. Alle kursdagene varer fra kl. 09:30 – 16:00.
Kurset inkluderer coaching og tilbakemeldinger på det du lager.

Kurset krever at du har jobbet noe med visuell historiefortelling og videoredigering tidligere.

DU LÆRER:

 • Intervjuteknikk for hvordan finne de riktige øyeblikkene
 • Hvordan praktisk jobbe med egen videoreportasje

PASSER FOR:

Norske journalister, videoprodusenter, VJs, klubbledere og mellomledere som har erfaring med visuell historiefortelling og videoredigering.

PRAKTISK INFORMASJON:

Kurset er inndelt i to løp, der første del er praktisk i IJs lokaler på Pressens hus og andre del en digital samling via zoom.
Kurset vil foregå på både dansk og norsk.